Yves Saint Laurent öldü
Moda dünyasının 20. yüzyılda yetişen önemli isimlerinden Yves Saint Laurent yaşamını yitirdi. Kadının modern toplumdaki değişen rollerini yansıttığı “kendine güvenen kadın” tasarımlarıyla ünlü moda efsanesi, 71 yaşındaydı…
Haberde, moda kralı olarak anılan Laurent’ın eski iş ortağı ve şahsi dostu Pierre Berge’nin, ünlü modacının uzun süren bir hastalık döneminin ardından evinde öldüğünü söylediği, ancak hastalığının ne olduğu hakkında ayrıntılı bilgi vermediği kaydedildi.
Yves Saint Laurent, 1936 yılında o dönem halen bir Fransız sömürgesi olan Cezayir’in Oran kentinde doğdu. 18 yaşındayken kazandığı bir moda tasarım yarışması sayesinde Christian Dior’un dikkatini çekmeyi başardı.
Kloş etekler ve ceketlerden oluşan ilk koleksiyonu sansasyon yarattı ve 50’lerin modasını belirledi. Üç yıl sonra Dior’un ölümünün ardından ünlü modacının yerini aldı ve 21 yaşındayken baş tasarımcılığa terfi etti.
Toplum içinde kadının kendine giderek daha fazla güvenen rolünü yansıtan Saint Laurent’in tasarımları asil ve seksiydi. Yves Saint Laurent, hazır giyimi popüler kıldı, pantolon-ceket takımları, safari ceketleri ve süveterleriyle kadınların giyim tarzını baştan başa değiştirdi.
Eşcinsel olmasından ötürü okul yıllarında alay konusu olan Saint Laurent, hayatının büyük bölümünü psikolojik ve fiziksel rahatsızlıklarla geçirdi ve kamuoyu önüne çok ender çıktı.
Yves Saint Laurent, Catherine Deneuve ve Grace Kelly gibi dünyanın en ünlü kadınlarını giydirdi. Ancak 1990’ların sonlarında, moda evinin kârları düştü ve 2002 yılında atölyeleri kapandı. 2002’de verdiği bir mülakatta, kadınları moda aracılığıyla özgürleştirmeye çalıştığını şu sözlerle ifade ediyordu:
“Günümüz kadınının gardrobunu yarattım’ diyorum kendime. ‘Kendi çağımın dönüşümüne bu şekilde katkım oldu’ diyorum. Benim kıyafetlerle yaptığım, müzikte, mimaride, resimde ya da diğer sanatlarda yapılanlar kadar önemli değil tabii ki. Ama olsun, yine de değeri var. Ben kendimi kadınların hizmetine sunmak istedim. Yani onlara, bedenlerine, hayatlarındaki tutumlarına hizmet etmek. Son yüzyılda yaşanan büyük özgürleşme hareketi içerisinde onlara eşlik etmek istedim.”
“MODAYI DEMOKRATİKLEŞTİRDİ”
Vogue dergisinin editörü Alexander Shulman, Saint Laurent’in modayı demokratikleştirdiği görüşünde. Shulman, “Modayı insanlara yakınlaştırdı. Gençti, moderndi. Pop yıldızları, film yıldızları onunla takılıyordu. Genç kuşaklar, onunla aralarında bir bağ kurabiliyordu” diye konuştu.
Yine Vogue dergisinden Nancy Pilcher, “Elbiseleri öyle keserdi ki podyumda salınan mankenler onların içinde mükemmel görünürdü. Ama siz kendiniz elbiseyi giydiğinizde de aynı şekilde hissederdiniz. Tasarımı bıraktıktan sonra onun gibi ceket kesen başka birini görmedim.” dedi.
2002’DE EMEKLİYE AYRILMIŞTI
Hayatının büyük bir bölümünde çeşitli ruh ve beden hastalıklarıyla boğuşan modacının, hastalığı nedeniyle özel giysi tasarımcılığından 2002’de emekliye ayrılmak zorunda kaldığı biliniyor.